Mesterséges Intelligencia kisokos

Turing-teszt

Egy híres kísérlet, amely a következő kérdést tette fel: „Képesek a gépek a gondolkodásra?”

A Turing-teszt egyszerű előfeltételt állít fel: ha egy ember öt percen át tud beszélgetni anélkül, hogy felismerné, hogy egy géppel beszél, akkor a számítógép átment a teszten.

A számítástechnikában úttörő szerepet betöltő tudós, Alan Turing által 1950-ben kifejlesztett teszt fektette le az alapjait annak, amit ma mesterséges intelligenciának hívunk. Turing tette fel a kérdést, miszerint lehetséges-e, hogy a gépek utánozzák az emberi gondolkodást.

Csak azért, mert egy rendszer képes olyan választ adni, amelyből úgy tűnik, hogy megértette a kérdést, nem biztos, hogy ez tényleg meg is történt.

Érdekes módon az eddigi sikeres rendszerek nem azzal tudtak meggyőzni valakit arról, hogy emberrel beszélgetnek, hogy valószerű emberi párbeszédet folytattak, hanem azzal, hogy helyesírási vagy nyelvtani hibákat vétettek. Az emberi megnyilvánuláshoz és a teszt sikeres letételéhez szükséges készségek nem feltétlenül kapcsolódnak az „intelligenciához” és a „gondolkodáshoz”.

Turing tesztje mindazonáltal számos tudóst és mérnököt késztetett annak vizsgálatára, hogy eredendően mi tesz minket emberré, és arra ösztönözte a mesterséges intelligenciát készítő csapatokat, hogy olyan számítógépes rendszereket alkossanak, amelyekkel természetesebb, az emberi gondolkodáshoz közelebb álló módokon lehet interakcióba lépni.